Achter de schermen

Geen Openluchtspel zonder de mensen achter de schermen. Eerder al lieten we regisseur Monica van Mierlo aan het woord. Nu is het de beurt aan één van de poortwachters: Gerrit Nikkels.

Gerrit zul je niet in kostuum op de bühne zien verschijnen tijdens het Openluchtspel. Hij staat verdekt opgesteld, buiten de bekende spotlights, maar speelt een hele belangrijke rol. Hij wil er best een aantal vragen over beantwoorden.

Wat houdt die belangrijke rol in?
Samen met Gerrit Vlogtman vervul ik de rol van poortwachter. We zijn ervoor verantwoordelijk dat iedereen op tijd opkomt. Het Openluchtspel vindt plaats op een groot aantal vierkante meters. Het is lastig om goed overzicht te hebben, de beste plaatsen zijn immers voor de toeschouwers. Er doen ook dieren en voertuigen mee. Door alles wat er gebeurt, heb je als speler niet altijd voldoende aandacht voor het spel en het moment waarop je moet verschijnen. Aan de linkerkant en de rechterkant van het spel staan wij opgesteld. We volgen het stuk nauwgezet en weten precies wie op welk moment op moet. De spelers moeten in onze buurt zijn ruim voordat ze aan de beurt zijn. En dan moeten Gerrit en ik ervoor zorgen dat ze precies op het juiste moment opkomen.

Werk je met een soort gebarentaal om het spel niet te verstoren?
Nee, ik kan het gewoon tegen de speler zeggen die naast me staat. Maar als er bijvoorbeeld een grote vrachtwagen op moet, dan spreken we signalen af. Zo'n voertuig kan niet al stationairdraaiend klaar staan. Dat leidt veel te veel af. We willen het verrassingseffect er natuurlijk wel inhouden.

En als zo'n grote auto er dan weer af moet?
Dan is het zaak om de weg vrij te maken. Het voertuig wordt door Licht en Geluid beschenen en gaat dan vanuit het volle licht weer het donker in. De bestuurder ziet dan eigenlijk geen hand voor ogen. Ik moet ervoor zorgen dat er niemand in de weg loopt en dit veilig gebeurt.

Maar als je in het donker staat, hoe zie jij dan je eigen aantekeningen?
Ik heb een mijnwerkerslampje zodat ik het script kan meelezen. Daarnaast heb ik een hangtafel, draag ik goede all weather kleding in een donkere kleur en ik heb een zaklamp om mijn directe omgeving te kunnen bekijken. Ik sta met een oortje in verbinding met Licht en Geluid waar ook de regisseur zit. Als er iets mis is, kan ik direct met ze overleggen. 

Ben je aanwezig bij de repetities?
Jazeker. Al sinds mei zijn we erbij aanwezig. Gerrit en ik moeten het stuk van voren tot achteren weten. We werken heel geconcentreerd. Timing is immers alles tijdens het Openluchtspel.